Otse põhisisu juurde

Festhearti avab „Tom of Finland“

Eesti vabariik 100 ürituste hulka kuuluva festivali paslik avapauk 6. oktoobril on Soome vabariigi 100. aastapäeva tähistamisega seotud eluloofilm "Tom of Finland". Filmidega "Polaarjoone sangarid" ja "Toriseja" Eestigi vaatajatele tuttav režissöör Dome Karukoski on ekraanile toonud Soome ühe nimekaima kultuuritegelase loo. Touko Laaksonen, kes pärast rindelt naasmist otsis 1950. aastate homofoobses Helsingis varjupaika loomingus, sai tuntuks homoerootiliste joonistustega musklilistest meestest - politseinikest, sõjaväelastest, puuraiduritest, ehitajatest. Tom of Finlandina kuulsaks saanud mees tegi nime ka oma kodumaale, kus eriti viimastel aastatel on populaarsust kogunud ning heaks ekspordiartikliks kujunenud kunstniku joonistustega kaubad voodipesust kohvipakkideni. "Tom of Finland" on Soome ametlik kandidaat parima võõrkeelse filmi Oscarile. Festhearti publikul avaneb võimalus selle loomult tagasihoidliku, kuid loominguliselt kindla käe ja piiramatu fantaasiaga kunstniku elulooga tutvust teha nädal enne ülejäänud Eesti filmihuvilisi. "Tom of Finland" linastub julgetes kinodes üle Eesti alates 13. oktoobrist.

Festivali peakülaliseks on USA näitleja ja lavastaja Gerald McCullouch, kes esitleb Rakvere publikule oma esimest täispikka mängufilmi "Issi" (Daddy, 2015). See on lugu heal järjel keskealisest Colinist, kel on suurepärane töö televisioonis, noored kuumad kutid üheöösuheteks ja truu sõber Stewart, kellega on juba koolipõlvest alates kõike koos tehtud. Midagi on Colini elus siiski puudu. Kui mehe töökohta tuleb verinoor praktikant Tee, kes võtab ta põlvist nõrgaks, hakkab Colin mõtlema, et ehk on aeg uljused lõpetada ja vaikselt perekond luua. Ootamatu ja uskumatu pööre, mis šokeerib kindlasti ka paljusid vaatajaid, ähvardab Colinile maksma minna kõik, mis ja kes talle kallis on. Komöödia ja tragöödia piiril balansseeriva linaloo peaosalist Colinit kehastab lavastaja Gerald McCullouch, kes on filmi aluseks võtnud ekraanipartneri Dan Via samanimelise näidendi. Festivalile külaliseks saabuva McCullouchi näitlejakarjäär on kestnud üle 25 aasta. Tema tuntumateks töödeks on filmitriloogia "BearCity" ning 10 aastat osalemist teleseriaalis "CSI: Kriminalistid".

Natuke kergemat meelelahutust pakub itaalia film "Mina ja tema" (Io e lei, 2015). Selles Maria Sole Tognazzi lavastatud komöödias on peaosalisteks Itaalias väga hinnatud näitlejannad Margherita Buy ja Sabrina Ferelli, kelle kehastatud näitlejanna Marina ja arhitekt Federica on oma 5-aastases suhtes jõudnud kriisi. Nimelt ei julge varem mehega abielus olnud ning täiskasvanud poja ema Federica avalikult tunnistada, et ta on lesbi. Usalduskriisile järgneb segaduste jada, milles ei puudu peent huumorit nagu ühele korralikule romantilisele komöödiale kohane.

Naispaar on keskmes ka Tšiili ja Argentina koostöös valminud filmis "Rara" (2016), milles 12-aastane Sara ja temast noorem Catalina jäävad pärast vanemate lahutust elama oma ema ja tolle uue tüdruksõbra juurde. Laste jaoks on neljaliikmelise pere elu tavapärane, kuid koolis tehakse halvustavaid märkusi ja kaotusega leppimatu isa üritab tütreid kohtu kaudu enda hoole alla saada. Teismelise Sara jaoks löövad lained üle pea, kui ta armub koolivenda, tema kehas toimuvad muutused ja tal tuleb valida, kummale vanemale lojaalne olla. Filmi aluseks on tõestisündinud lugu, mis juhtus Tšiilis. Pepa San Martíni lavastatud "Rara" linastus Berliini filmifestivalil lastefilmide programmis Generation KPlus, kus ta pälvis rahvusvahelise žürii Grand Prix auhinna.

Festivali põhiprogrammis on ka kaks helget noortefilmi esimesest armastusest. Prantsusmaal resideeruva Leedu režissööri Alantė Kavaitė "Sangailė suvi" (Sangailės vasara, 2015) jutustab 17-aastasest Sangailėst, kes unistab piloodiks saamisest, kuid kardab kõrgust. Suvevaheajal kohtub ta omavanuse tüdruku Austega, kes on julge ja isepäine. Tüdrukute sõprusest kasvab välja suveromanss. Austes leiab Sangailė lõpuks inimese, kes aitab tal iseennast paremini mõista ja oma hirmudest üle saada.

Teismelise Phili, tema pere ja sõprade suhted on luubi all Saksamaal valminud noortefilmis "Maailma keskpaik" (Die Mitte der Welt, 2016). Selle peategelane Phil elab koos oma kaksikõe Dianne'i ja ema Glassiga lagunevas häärberis looduslapse elu. Suvevaheajalt koju naastes on ema ja õe vahelt must kass läbi jooksnud, kuid Phil ei taha vaevata end probleemidega viimastel päevadel enne kooli. Seal võidab uus klassivend Nicholas jäägitult Phili südame ja noormehe rõõmuks vastab Nicholas tema tunnetele. Kuid esimene armastus ei jää igavesti pilvituks, kodus valitsevad kriisid ja minevikku varjutavad saladused - Philil tuleb täiskasvanuks saada ja leida oma tee. Filmi aluseks on 1998. aastal ilmunud Andreas Steinhöfeli samanimeline ülipopulaarne noorteromaan, mille ekraniseeringut pidid kõik saksa teismelised ligi 20 aastat ootama, enne kui see režissöör Jakob M. Erwa käe all lõpuks valmis sai. Filmi peaosalist Phili kehastab Louis Hoffman, kes lapsena kehastas Tom Sawyerit Eestiski linastunud samanimelises filmis ning kogus kuulsust noorsõdurina tunamulluses sõjafilmis "Liiva all". Kaasategevaist näitlejaist on kõige tuntum ema mängiv Sabine Timoteo, kes käis mullu ka PÖFFil peaosalisena esitlemas Läti küüditamisdraamat "Melanija kroonikad".

Põhiprogrammi lisandub veel kaks mängufilmi, kõrvalprogrammides on vaatamiseks nii dokumentaalfilme, mängufilme, lühifilmiprogramm kui ka teleseriaal. Festivali kava on leitav siit ja piletiinfo on leitav siit.

Lisainfo:
Keio Soomelt
sevenbow@online.ee
Tel. 58 200 429

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Rahvusvaheline LGBTI+ filmifestival Festheart alustab sel aastal Pärnus

Kolmandat aastat toimuv baltikumi ainus LGBTI+ filmifestival Festheart on laienenud Rakverest väljapoole. Käesoleva aasta esimene linastus toimub 26. septembril kell 20 Pärnu kultuuriklubis Tempel, kus linastub film "Metsikud ööd Emily seltsis". Humoorika eluloodraama peategelast Emily Dickinsoni (komöödianäitleja Molly Shannoni kehastuses) on alati peetud enesessetõmbunud müürililleks, kes elas 19. sajandi teises pooles Massachusettsi väikelinnas Amherstis tagasihoidlikku erakuelu. Tegelikult kirjutas ta luuletusi, küpsetas piparkooke ja nautis aastatepikkust kirglikku armusuhet oma sõbra ja vennanaise Susaniga. Dickinsoni loomingust, milleks on teadaolevalt 1775 lühiluuletust, jõudsid kirjaniku eluajal trükki kõigest 7, kuigi neid jahtisid nii kirjastajad kui ka luuletaja venna ambitsioonikas armuke, kes kõik lootsid Dickinsoni loomingu paistel endale tähelepanu tõmmata. Vaimukas ja särtsakas pilk kuivikuks peetud kirjaneitsi elule, mis paneb mõtlema, kuidas inimesest l

Toeta Festhearti!

Hea Festhearti sõber ja toetaja! Suur heameel on teada anda, et oleme taas hooga käima lükanud meie ühise suursündmuse korraldamise. Meie programmijuht on juba Berliinis parimaid filme välja valimas. Me oleme veendunud, et Festhearti on Eestile vaja ning et tal on siin oluline koht. IV Festheart tuleb varasematest festivalidest poole suurem – esimene nädalavahetus Tartus ja teine Rakveres. Ole sõber, pane õlg alla! Seda enam, et sel aastal ei saa meie pikaaegne partner, Sotsiaalministeerium, meid toetada. Kui soovid ja pead võimalikuks meid toetada, siis rahalise panuse saad kanda meie Swedbanki arveldusarvele: MTÜ SEVENBOW EE652200221065965671 Kui Sa ei soovi, et Sinu nimi avaldatakse toetajate hulgas, märgi annetuse selgitusse “anonüümne annetus”. Ja nagu ikka – annetades vähemalt 10 eurot, kingime Sulle pileti ning annetades vähemalt 60 eurot, on Festheart 2020 ühe linna pass Sinu! Kohtume 2. - 4.10.2020 Tartus ja 9. – 11.10.2020 Rakveres. Üheskoos sõbraliku

Festhearti noorteprogramm

Esimene LGBTI filmifestival Festheart toimub Rakveres 6.-8. oktoobrini. Festivali kavast leiab palju lahedat ka noortele – vahet pole, kas siis passi järgi või mõttes. Noortele ja nooremeelsetele linastub põhiprogrammis kultusliku Saksa noorteromaani põhjal vändatud "Maailma keskpaik", siiras Leedu film "Sangaile suvi" tütarlaste esimesest armastusest, Rootsi transsoolise noore tärkamise lugu "Midagi peab purunema" ja isegi lastefilm "Rara", milles 12-aastane Tšiili tüdruk peab kohanema kahe emaga. Ka lisaprogrammist leiab noortele sobivat – olgu selleks siis fantaasiaküllane transnoorte teemat käsitlev "Poiss? Tüdruk?" või pildikesed veidi kiiva kiskuvatest eneseotsingutest Rootsi lühifilmide programmis. Lisaks filmiprogrammile korraldab Eesti LGBT ühing festivali raames noortele suunatud arutelu LGBT noortest ühiskonnas. Ole kohal!